Zaczynamy od przepisu na smaczny i zdrowy chleb na
zakwasie. Przepis otrzymaliśmy od Pani Magdy, która opis wzbogaciła nie tylko o
zdjęcia, ale również znaki stosowane w AAC. Dziękujemy i przystępujemy do
działania.
Zespół 8ASPL, 8BSPL,7SPL proponuje Wam włoską przystawkę, która smakuje dużym i małym. Jest pyszna i chrupiąca. Składniki: pół bułki paryskiej, wrocławskiej lub innej pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory ser mozzarella czerwona cebula garść szczypiorku sól, pieprz do smaku bazylia do dekoracji Sposób wykonania Bułkę kroimy na kromki ( ma wyjść ok. 10 kromek). Minimum trzy łyżki oliwy exstra vergine wlewamy do miseczki i dodajemy do niej dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Taka mieszanką smarujemy każdą kromkę z jednej strony przy pomocy pędzelka kuchennego. Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. najlepiej przy użyciu opcji grillowania od góry na około 3, 4 minuty. Na każdą grzankę układamy po plasterku sera mozzarella, do tego plasterki pomidora lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz cienko pokrojoną cebulkę. Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut do roztopienia sera. Po wyjęciu de
Prosta sałatka, którą możecie śmiało wykorzystać jako dodatek do drugiego dania. Sałatkę zrobiła i z apetytem zjadła klasa 5SPL. Składniki sałata pęczek rzodkiewek szczypiorek jogurt lub/i śmietana Sposób wykonania Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Wrzucić wszystko do jednej miski, dodać sól, pieprz, cukier oraz sok z cytryny, wymieszać. Polać jogurtem lub śmietaną, ponownie wymieszać. Szczypiorek posiekać, posypać nim sałatę. Smacznego
Oto przepis na zdrowe śniadanie lub przekąskę. Ostatnio to zdrowe jedzonko przyrządził i degustował zespół 8A SPL. Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżeczka nasion chia 150 g jogurtu naturalnego świeże owoce i bakalie do dekoracji, np. banan, maliny, migdały, orzechy Sposób wykonania: Płatki owsiane i nasiona chia wymieszaj z jogurtem i odstaw na noc do lodówki. Rano dodaj świeże owoce. Posyp posiekanymi bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz