Bruschetta
Zespół 8ASPL, 8BSPL,7SPL proponuje Wam włoską przystawkę, która smakuje dużym i małym. Jest pyszna i chrupiąca.
Składniki:
- pół bułki paryskiej, wrocławskiej lub innej pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie pomidory
- ser mozzarella
- czerwona cebula
- garść szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
Sposób wykonania
- Bułkę kroimy na kromki ( ma wyjść ok. 10 kromek).
- Minimum trzy łyżki oliwy exstra vergine wlewamy do miseczki i dodajemy do niej dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.
- Taka mieszanką smarujemy każdą kromkę z jednej strony przy pomocy pędzelka kuchennego.
- Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. najlepiej przy użyciu opcji grillowania od góry na około 3, 4 minuty.
- Na każdą grzankę układamy po plasterku sera mozzarella, do tego plasterki pomidora lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz cienko pokrojoną cebulkę.
- Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut do roztopienia sera.
Po wyjęciu dekorujemy bazylią. Bruschetta smakuje najlepiej po wyjęciu z piekarnika.
Buon Appetito
Komentarze
Prześlij komentarz