Bruschetta

Zespół 8ASPL, 8BSPL,7SPL proponuje Wam włoską przystawkę, która smakuje dużym i małym. Jest pyszna i chrupiąca. 


Składniki:

  • pół bułki paryskiej, wrocławskiej lub innej pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • ser mozzarella
  • czerwona cebula
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji
Sposób wykonania
  1. Bułkę  kroimy na kromki ( ma wyjść ok. 10 kromek). 
  2. Minimum trzy łyżki oliwy exstra vergine wlewamy do miseczki i dodajemy do niej dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.
  3. Taka mieszanką smarujemy każdą kromkę z jednej strony przy pomocy pędzelka kuchennego.
  4. Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do  temperatury 180 st. najlepiej przy użyciu opcji grillowania od góry na około 3, 4 minuty.
  5. Na każdą grzankę układamy po plasterku sera mozzarella, do tego plasterki pomidora lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz cienko pokrojoną cebulkę.
  6. Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut do roztopienia sera.
Po wyjęciu dekorujemy bazylią. Bruschetta smakuje najlepiej po wyjęciu z piekarnika.

                                                                                                           Buon Appetito                     

                                                                                                  

     


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.