Bruschetta
Zespół 8ASPL, 8BSPL,7SPL proponuje Wam włoską przystawkę, która smakuje dużym i małym. Jest pyszna i chrupiąca. Składniki: pół bułki paryskiej, wrocławskiej lub innej pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory ser mozzarella czerwona cebula garść szczypiorku sól, pieprz do smaku bazylia do dekoracji Sposób wykonania Bułkę kroimy na kromki ( ma wyjść ok. 10 kromek). Minimum trzy łyżki oliwy exstra vergine wlewamy do miseczki i dodajemy do niej dwa obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Taka mieszanką smarujemy każdą kromkę z jednej strony przy pomocy pędzelka kuchennego. Grzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. najlepiej przy użyciu opcji grillowania od góry na około 3, 4 minuty. Na każdą grzankę układamy po plasterku sera mozzarella, do tego plasterki pomidora lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz cienko pokrojoną cebulkę. Grzanki ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut do roztopienia sera. Po wyjęciu de
Komentarze
Prześlij komentarz