Koktajlowo - oliwkowe biedronki w paście z tuńczyka

Macie ochotę na przekąskę, która nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje? Polecam pastę z tuńczyka. Przepis przysłała Pani Ela i klasa 5A SPu.

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebulka
  • 4 jajka
  • 1 ogórek kiszony (lub dwa mniejsze)
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • sałata
  • natka pietruszki
  • masło 
Przygotowanie
   

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu wrzucamy je do malaksera, dodajemy

cebulkę, ogórka kiszonego, odsączonego z zalewy tuńczyka oraz majonez, sól i pieprz do smaku - miksujemy na jednolita pastę. Bagietkę kroimy w zgrabne kromeczki, każda smarujemy dobrym masłem i układamy listki sałaty, na którym rozsmarowujemy 1-2 łyżeczki pasty. 
Po przygotowaniu kromeczek, zaczynamy je dekorować. Na każdej kromce kładziemy kawałek natki pietruszki oraz połówkę pomidorka koktajlowego. Z czarnych oliwek robimy głowę oraz kropeczki biedronek. Pyszna i kolorowa przekąska gotowa:)

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bruschetta

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.