Sałatka ze szpinakiem i fetą

Tym razem Pni Ewa i uczniowie z zespołu 2B PdP proponują nam sałatkę ze szpinakiem w odsłonie z serem feta, ogórkami i papryką. Spróbujcie ją zrobić, a nie pożałujecie. Polecam.


Składniki

  • szpinak - 1 opakowanie
  • papryka czerwona
  • ogórek zielony – 1 szt.
  • ser feta – 1 opakowanie
  • czarne oliwki - 50 g
  • bazylia świeża -12 liści
  • ocet balsamiczny - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • musztarda – 0,5 łyżeczki
  • czosnek - 1 ząbek
  • cukier, sól,  pieprz czarny trochę

Wykonanie

  1. Umyj szpinak, paprykę i ogórka.
  2. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku.
  3. Ogórek zielony pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę.
  4. Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  5. Paprykę, ogórek i ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki i liście bazylii.
  6. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  7. Sałatkę podawaj polaną przygotowanym sosem oraz z grzankami.

Kolorowa sałatka ze szpinakiem, serem feta, czerwoną papryką, ogórkiem i oliwkami to znakomity pomysł na wartościowy dodatek do obiadu czy grilla lub przekąskę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a wygląda niezwykle efektownie. Dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego nada potrawie charakteru.

Jeśli podajesz sałatkę ze szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę, wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.

                                                                                                                  Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bruschetta

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.