Sałatka ze szpinakiem i fetą
Tym razem Pni Ewa i uczniowie z zespołu 2B PdP proponują nam sałatkę ze szpinakiem w odsłonie z serem feta, ogórkami i papryką. Spróbujcie ją zrobić, a nie pożałujecie. Polecam.
Składniki
- szpinak - 1 opakowanie
- papryka czerwona
- ogórek zielony – 1 szt.
- ser feta – 1 opakowanie
- czarne oliwki - 50 g
- bazylia świeża -12 liści
- ocet balsamiczny - 3 łyżki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- musztarda – 0,5 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- cukier, sól, pieprz czarny trochę
Wykonanie
- Umyj szpinak, paprykę i ogórka.
- Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku.
- Ogórek zielony pokrój w plastry, a paprykę w grubą kostkę.
- Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Paprykę, ogórek i ser wyłóż na szpinak. Dodaj oliwki i liście bazylii.
- Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, musztardę. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Sałatkę podawaj polaną przygotowanym sosem oraz z grzankami.
Kolorowa sałatka ze szpinakiem, serem feta, czerwoną papryką, ogórkiem i
oliwkami to znakomity pomysł na wartościowy dodatek do obiadu czy grilla lub
przekąskę. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a wygląda niezwykle
efektownie. Dressing na bazie oliwy i octu balsamicznego nada potrawie
charakteru.
Jeśli podajesz sałatkę ze
szpinakiem i fetą jako dodatek do obiadu lub mięs z grilla, nie
musisz robić już nic więcej. Jednak jeśli serwujesz ją solo, jako przekąskę,
wtedy dobrze jest podać ją z kromkami świeżego pieczywa, pokrojoną bagietką, a
najlepiej – z grzankami. Idealnie sprawdzą się grzanki z bagietki, polane
odrobiną oliwy z oliwek, doprawione czosnkiem i upieczone w piekarniku.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz