Torcik warzywny
Ten torcik, to kulinarne dzieło sztuki, przepis sprawdziła z uczniami i nam go przekazała pani Renatka.
Składniki:
- 40 dkg pieczarek
- 12 dkg białej cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 30 dkg pomidorów
- 25 dkg sera mascarpone
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 20 dkg ogórka zielonego
- 20 dkg dużych plastrów szynki
Dodatkowo do dekoracji: jajka, kiełki, zioła, pomidory, wstążki ogórka, rzodkiewka
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić, pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć na patelnię.
- Dodać masło, 1/2 łyżeczki soli, pieprz oraz drobno krojoną cebulę.
- Cebulę smażyć na średnim ogniu przez 20 do 25 minut lub do momentu, w którym woda
z pieczarek całkowicie odparuje. Usmażone pieczarki odstawić do wystygnięcia. - Kolejno zimne pieczarki przełożyć do wysokiego pojemnika, dodać mascarpone i 1/2 łyżeczki soli. Zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję.
- Pomidora i ogórki pokroić na cienkie plasterki.
- Sałatę podzielić na pojedyncze liście.
- Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki.
- Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową, bądź folią spożywczą.
- Na dno formy położyć kilka liści sałaty i posmarować je odrobiną kremu pieczarkowego.
- Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty.
- Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przyległy
i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół
i jajek. - Gotowy torcik włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, podawać z dodatkiem pieczywa
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz