Torcik warzywny

Ten torcik, to kulinarne dzieło  sztuki, przepis sprawdziła z uczniami i nam go przekazała pani Renatka.


Składniki:

  • 40 dkg pieczarek
  • 12 dkg białej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 30 dkg pomidorów
  • 25 dkg sera mascarpone
  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dkg ogórka zielonego
  • 20 dkg dużych plastrów szynki

Dodatkowo do dekoracji: jajka, kiełki, zioła, pomidory, wstążki ogórka, rzodkiewka

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić na bardzo małe kawałki i włożyć na patelnię.
  2. Dodać masło, 1/2 łyżeczki soli, pieprz oraz drobno krojoną cebulę. 
  3. Cebulę smażyć na średnim ogniu przez 20 do 25 minut lub do momentu, w którym woda
    z pieczarek całkowicie odparuje. Usmażone pieczarki odstawić do wystygnięcia.
  4. Kolejno zimne pieczarki przełożyć do wysokiego pojemnika, dodać mascarpone i 1/2 łyżeczki soli. Zmiksować na jednolitą, kremową konsystencję.
  5. Pomidora i ogórki pokroić na cienkie plasterki.


  6. Sałatę podzielić na pojedyncze liście.
  7. Jajka ugotowane na twardo pokroić na plasterki.
  8. Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folia aluminiową, bądź folią spożywczą. 
  9. Na dno formy położyć kilka liści sałaty i posmarować je odrobiną kremu pieczarkowego.
  10. Kolejno układać warstwy: jajka, szynki, pomidora, ogórka, sałaty, jajka, szynki, pomidora, ogórka, szynki i sałaty.


  11. Każdą kolejną warstwę smarować kremem pieczarkowym, aby składniki do siebie przyległy
    i łączyły się w całość. Po wierzchu torcik warzywny udekorować kawałkami warzyw, ziół
    i jajek.
  12. Gotowy torcik włożyć na co najmniej godzinę do lodówki, podawać z dodatkiem pieczywa

                                                                                                             Smacznego        


  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bruschetta

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.