Pasta jajeczna na bogato

Pani Agnieszka i jej chłopcy z zespołu 5BSPu przekazali nam przepis na przepyszną pastę jajeczną, która równie dobrze smakuje na chlebie, jak i na pieczywie chrupkim. Przepis na bogato☺.

Składniki
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku (lub 1 mała cebula szalotka lub dymka)
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych (lub zielonych) 
  • papryka czerwona (pół)
  • trochę natki pietruszki
  • trochę słonecznika prażonego ( jak ktoś sobie życzy)
  • 2-3-4 łyżki majonezu ( jogurtu greckiego)
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  • rzeżucha
Wykonanie

  1. Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. 
  2. Szczypiorek, paprykę, rzodkiewkę, pomidorki, oliwki kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę. 
  3. Natkę pietruszki siekamy. Łączymy w misce wszystkie składniki. 
  4. Dodajemy majonez,  szczyptę soli, pieprzu i wyciskamy sok z  cytryny (wedle uznania). Mieszamy, próbujemy czy pasta jest odpowiednio doprawiona. 
  5. Podajemy na kanapkach, grzankach, bajglach lub jako sałatkę.
  6. Na koniec posypujemy np. rzeżuchą.                                                                                                                                                          SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bruschetta

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.