Pasta jajeczna na bogato
Pani Agnieszka i jej chłopcy z zespołu 5BSPu przekazali nam przepis na przepyszną pastę jajeczną, która równie dobrze smakuje na chlebie, jak i na pieczywie chrupkim. Przepis na bogato☺.
Składniki- 1 duże, dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 1 pęczek szczypiorku (lub 1 mała cebula szalotka lub dymka)
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek czarnych (lub zielonych)
- papryka czerwona (pół)
- trochę natki pietruszki
- trochę słonecznika prażonego ( jak ktoś sobie życzy)
- 2-3-4 łyżki majonezu ( jogurtu greckiego)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz czarny
- rzeżucha
Wykonanie
- Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od momentu zagotowania wody). Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
- Szczypiorek, paprykę, rzodkiewkę, pomidorki, oliwki kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy i również kroimy w kostkę.
- Natkę pietruszki siekamy. Łączymy w misce wszystkie składniki.
- Dodajemy majonez, szczyptę soli, pieprzu i wyciskamy sok z cytryny (wedle uznania). Mieszamy, próbujemy czy pasta jest odpowiednio doprawiona.
- Podajemy na kanapkach, grzankach, bajglach lub jako sałatkę.
- Na koniec posypujemy np. rzeżuchą. SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz