Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku np. baby
- 300 g małych pomidorków
- 50 g pestek słonecznika - 5 łyżek
- mała czerwona cebula
- 6 kawałków pomidora suszonego z oleju
- 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorów
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
- szczypta ulubionej mieszanki przypraw np. z papryką
- ewentualne dodatki: łyżeczka musztardy, parmezan lub ser mozzarella
Przygotowanie
Do sałatki ze szpinakiem potrzebujemy 5 łyżek pestek ze
słonecznika. Można je dodać od razu razem z innymi składnikami sałatki, jednak
polecam je najpierw namoczyć w zimnej
wodzie kilka godzin.
Do miseczki z wymoczonymi i odsączonymi z wody pestkami słonecznika dodajemy posiekane kawałki pomidorów z oleju wraz z czterema łyżkami oleju ze słoika. Dodajemy również cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Jeśli nie lubicie kwaśnych sałatek, to można dodać tylko dwie łyżki soku.
Jeśli sałatkę robimy latem, to świeży szpinak myjemy i
odrywamy ogonki oraz wycinamy grubsze nerwy. Zimą kupujemy szpinak świeży baby,
który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów.
i pestkami. Małą, czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Dodajemy pomidorki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie mieszamy
i sprawdzamy smak sałatki. Należy uwzględnić, że sałatka ze szpinakiem zrobi się jeszcze trochę ostrzejsza i wyraźniejsza po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem sałatkę można oprószyć mieszanką przypraw węgierskich z suszoną papryką. Sałatkę można podać z płatkami sera typu parmezan lub z kawałkami gotowanego na wodzie kurczaka.
Komentarze
Prześlij komentarz