Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Pani Renatka proponuje nam dzisiaj kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przepis sprawdziła klasa 5 SPL.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków.
- 1 średnie jajko.
- 1 duża cebula - 200 g.
- 3 łyżki bułki tartej.
- 3 łyżki mąki pszennej.
- 3 łyżki oleju.
- garść siekanego szczypiorku.
- przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu.
Sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżka) do ich miękkości.
- Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie podsmażamy na minimum 2 łyżkach masła. Ma być rumiana, ładnie podsmażona jak do pierogów ruskich.
- Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać jednolita masa, którą bez problemu będzie można formować w okrągłe kotlety.
- Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej (najlepiej ją przesypać do miseczki), a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą rumiankowy.
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania
- Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki i smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Wówczas je posolić, dodać masło, natkę i smażyć przez ok. 3 minuty.
- Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotować i odstawić z ognia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz