Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Pani Renatka proponuje nam dzisiaj kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przepis sprawdziła klasa 5 SPL.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków.
  • 1 średnie jajko.
  • 1 duża cebula - 200 g.
  • 3 łyżki bułki tartej.
  • 3 łyżki mąki pszennej.
  • 3 łyżki oleju.
  • garść siekanego szczypiorku.
  • przyprawy: łyżka mieszanki ziół włoskich, pół płaskiej łyżeczki soli i szczypta pieprzu.   

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (1 łyżka) do ich miękkości.
  2. Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie podsmażamy na minimum 2 łyżkach masła. Ma być rumiana, ładnie podsmażona jak do pierogów ruskich.
  3. Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą praski do ziemniaków. Odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu do smaku, całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ma powstać jednolita masa, którą bez problemu będzie można formować w okrągłe kotlety.
  4. Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej (najlepiej ją przesypać do miseczki), a następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą rumiankowy.
Sos pieczarkowy
Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki 30% lub 18% (do zup i sosów)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania

  1. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki i smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Wówczas je posolić, dodać masło, natkę i smażyć przez ok. 3 minuty.
  4. Wlać śmietankę, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotować i odstawić z ognia.
                                                                                                                            Smacznego


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bruschetta

Sałatka z rzodkiewką

Płatki z jogurtem i owocami.